Contactgegevens:

Erica Broekhoven
Castellumpark 3
3454 VD De Meern
06-21208063
Telefonisch spreekuur van 19.00 uur-20.00 uur.
info@reikiencoaching.nl

 

shutterstock_213532 lotusbladeren 3_vierkant_res.jpg
Methoden

Byron Katie

Byron Katie heeft een methode ontwikkeld om je gedachten te onderzoeken. Vaak is een gespannen, onaangenaam gevoel het resultaat van een gedachte. We hebben een gedachte, krijgen een gevoel en reageren daar dan op. In een poging deze onaangename gevoelens te veranderen, zoeken we meestal naar oplossingen buiten onszelf. Dit geeft soms tijdelijke troost en het lijkt net alsof we alles weer onder controle hebben. Het kan ook anders. Door ons denken te onderzoeken pakken we het gevoel bij de wortel aan en dan kan er iets van binnenuit veranderen.

Focussen

Focussen is een methode die ontwikkeld is door Eugene Gendlin. Het is een manier om innerlijke voeling te krijgen met jezelf. Normaal gaat coaching via een gesprek. Bij focussen gaan we een "gesprek" aan met je gevoel in je lijf. Dit kan een prettig gevoel, waarbij bijvoorbeeld vrolijkheid zich gaat uitleven. Maar het kan ook een gevoel van pijn zijn, waarbij verdriet zich laat zien. Bij het focussen houdt je je ogen gesloten en door middel van het beantwoorden van vragen met korte zinnetjes of slecht één woord wordt je gewaar van het gevoel in je. Het gaat bij deze methode met name om het voelen.

RET

RET is een vorm van cognitieve gedragstherapie. Het staat voor Rationeel Emotieve Therapie. De grondlegger van deze methode is Albert Ellis. Cognitieve therapie is de basis voor iedere gedragsverandering. RET gaat ervan uit dat niet de situatie of de gebeurtenis zelf een gevoel veroorzaakt, maar dat je gedachten over die gebeurtenis of situatie dat gevoel veroorzaken. Je kunt jezelf behoorlijk blokkeren met je gedachten. Bijvoorbeeld bij het geven van presentaties, omgaan met anderen, nieuwe situaties, omgaan met tegenslagen. Veel mensen denken niet handig. Ze helpen zichzelf niet met hun gedachten. Dit gaat vaak ten koste van het zelfvertrouwen. Door middel van het G-denken (gebeurtenis, gedachten, gevoel, gedrag en gevolg), wordt de gedachte inzichtelijk en door middel van oefenen kan de gedachte én je gedrag een andere vorm aannemen.

Stress-model van Fransen

Stress is de spanning die ontstaat als het verschil tussen moeten en kunnen langdurig te groot is. Het lijkt alsof we geen keuze hebben. In het stressmodel van Fransen staan bezieling, passie en motivatie centraal. Er is objectieve druk vanuit de omgeving. Objectieve druk wordt veroorzaakt door je werk, gezin, hypotheek, een project. Het zijn de zaken die er feitelijk zijn, waarvan je druk ervaart. De subjectieve druk wordt gevormd door irreële denkpatronen. Door je bewust te worden van de objectieve druk en subjectieve druk, ontstaat er een keuze. Dit zorgt ervoor dat de spanning af zal nemen.

Voice Dialogue

Dit is een methode ontwikkeld door het echtpaar Hall en Sidra Stone. In ons leven zijn we beloond en bestraft voor bepaalde vormen van gedrag. Sommige delen van ons zijn hierdoor versterkt andere verzwakt. Deze delen noemen we subpersonen, of ook wel verschillende ik-ken. Iedere subpersoon heeft een eigen manier van denken, praten, voelen en handelen. We gaan in gesprek met deze subpersonen. Enkele veel voorkomende subpersonen zijn: de innerlijke criticus, de beschermer, de drammer, het kwetsbare kind. Het werken met deze methode levert inzicht op in de verschillende subpersonen en hun handelswijze in je leven, inzicht in patronen en inzicht in meer en minder ontwikkelde kanten. Dit leidt tot meer balans in je leven.