Vrouw zijn, komt in vele vormen. Verzorgend, liefdevol, intuïtief, seksueel, cyclisch, passievol, met inzicht, creatief of vol strijdbare kracht. Een manier van doen, ongeacht welke leeftijd je hebt. Toch verliezen velen hun vrouwelijke stuk en slaat de balans door naar mannelijke kwaliteiten. Niet gek in een wereld waarin wetenschap, cijfers en systemen, als mannelijke eigenschappen de boventoon voeren. Als je wezenlijke stukken van jezelf onder het tapijt veegt, werkt dat door op verschillende vlakken. Je voelt je niet vitaal, je mist creativiteit, fysiek en mentaal kun je klachten ervaren.
Vrouwenzorg gaat in mijn praktijk over vrouwenkracht en genezing. De homeopathische behandeling bestaat uit het voeren van therapeutische gesprekken die de basis vormen voor het gekozen homeopathische middel. Samen geven ze een impuls aan je ontwikkeling en zorgen ze voor verbetering van je gezondheid. Wat kunnen we weer wakker schudden en tot leven brengen?
Als vrouw moet je je grenzen kunnen aangeven, die maken dat je een wilde en wijze vrouw kunt zijn. Goede grenzen zijn geen muren, die niet flexibel zijn. Grenzen zijn belangrijk binnen je werk, je gezin en je relatie. Toch vinden veel vrouwen het erg moeilijk om te aan te geven waar hun grens ligt. Dat kan leiden tot een burn-out, een geheel van klachten als gevolg van een langdurig te hoge werk- en/of leefdruk. Er is te weinig ruimte om leiderschap en regie op je te nemen.
Genoeg geweest
Vrouwen die ik ontmoet in mijn praktijk zijn onthutst, teleurgesteld in hun eigen lichaam, onzeker en angstig over hun herstel, overspannen en flink vermoeid. Soms is er een duidelijk aanwijsbare oorzaak, soms is het een opeenstapeling van gebeurtenissen waarbij het lichaam zegt dat het genoeg is geweest. Vaak zijn er al een tijd subtiele signalen genegeerd of onderdrukt. Tijdens een burn-out kan de hele hormoonhuishouding ontregeld zijn geraakt.
Verandering
Een burn-out is naar mijn idee een dringende aanwijzing van je lichaam en geest om je leven te veranderen. Ik sta vrouwen bij in dit veranderingsproces. Wat mag er ontwikkeld worden, waar mag jij jezelf begrenzen en welke ideeën heb je waarom je dit niet zou doen? Past jouw werk nog wel bij jou, wat wil je eigenlijk in dit leven neerzetten? Soms beginnen stukken te dringen. Of vraag je als moeder te veel van jezelf. Hoe hoog en realistisch ligt jouw lat? We kijken naar voeding, spanning en ontspanning en naar de ontwikkeling van creativiteit, zachtheid en kwetsbaarheid.
De rol van passie
Passie is gerichte hartstocht die door mensen heen straalt en alles meetrekt. Het is een sterke drijfkracht, de brandstof van onze motor. Vrouwen hebben moeite om uit te komen voor hun verlangens en vinden het lastig om met al hun rollen, te doen wat ze echt willen doen. Leef jij je dagelijks leven als man of als vrouw? Wij vrouwen mogen het op onze manier doen. Door de mannelijke georiënteerde maatschappij, wringen we ons in bochten, willen we dingen die uiteindelijk niet haalbaar zijn, niet bij ons passen of die om een andere leefstijl vragen. In dit kader werk ik vaak met vrouwen aan vrouwelijk leiderschap.
Klachten: somberheid, vermoeidheid, hartkloppingen, slapeloosheid, angsten, emotionaliteit, apathie
Lees meer over homeopathie en burn-out.
Je lichaam heeft een maandelijks ritme van opbouwen en weer loslaten. Veel vrouwen komen in contact met deze cyclus door de klachten die ze voor en tijdens de menstruatie ervaren. De pil of een spiraal kunnen hier een rol in spelen. Met homeopathie kun je jouw menstruatie ondersteunen. Niet met het idee om alle symptomen te laten verdwijnen, maar wel door je het te helpen dragen. In mijn praktijk behandel ik vrouwen die veel last hebben van menstruatieklachten. Met middelen die bij jou passen kunnen we het scherpe randje er vanaf halen. Dat helpt niet alleen in de periode dat je klachten ervaart, maar juist ook bij wat je in de andere weken doet.
Klachten: soms kunnen klachten zo op de voorgrond komen, dat ze het dagelijks normaal functioneren belemmeren, denk aan migraine of hevige menstruatiepijnen. Maar ook, PMS, overgang, stemmingswisselingen, hevig of juist gering bloedverlies, obstipatie, zweten, slecht slapen, jeukende afscheiding, huiduitslag, vleesbomen of een pijnlijke ovulatie.
Lees meer over homeopathie en menstruatieklachten.
De overgang wordt vaak gekoppeld aan de leeftijd van 50 jaar. Het stoppen van de menstruatie lijkt het belangrijkste fysieke kenmerk. Ik zie het als een groter proces, dat van transformatie naar een nieuwe levensfase toe. Een periode waarin je jezelf levensvragen stelt. Deze verandering kan zich al vanaf 42-45 jaar manifesteren, met zowel fysieke, mentale en emotionele kenmerken. Je kunt de overgang zien als een periode van bekrachtiging, net als de potentiëring van de homeopathische middelen.
Veel van de middelen zijn in pure vorm niet werkzaam of giftig. De geneeskracht komt pas vrij na vele malen schudden en verdunnen. De oorspronkelijk stof is niet meer wetenschappelijk en materieel terug te vinden. De ‘geest’, de energie van het geneesmiddel is bevrijd en kan zijn werk doen. Zo is het ook met een vrouw, die na jaren menstruatieritme, haar grondstof (oestrogenen) kwijtraakt. Maar welke kracht mag daar tevoorschijn komen voor de tweede levenshelft?
Dit zijn vraagstukken waar ik me in mijn praktijk mee bezig houd. Bij het verschijnen van klachten probeer ik niet alleen te kijken naar de klachten zelf, maar ook hoe die zich bij jou voordoen en wat ze je misschien willen vertellen. Een opvlieger is meer dan alleen een zweet- of hitte aanval. Het is de ik-warmte waarmee een vrouw stappen in haar leven kan zetten.
Klachten: mijn lijf begint me in de steek te laten, is een algemeen beeld. Soms denken patiënten niet eens aan de overgang bij hun klachten. De problemen die de kop op kunnen steken zijn zeer divers. Er is sprake van menstruatieklachten, hoofdpijn, migraine, huidaandoeningen, opvliegers, hartkloppingen, stemmingswisselingen, depressiviteit, vertraagde of versnelde schildklier, verkrampte pezen en zenuwen, vleesbomen, verzakking van de baarmoeder, concentratieverlies, droogheid van de vagina.
De wijze waarop een vrouw haar seksualiteit en relatie beleeft en doorleeft, is een belangrijke richtingwijzer bij de keuze voor het juiste homeopathisch geneesmiddel. In mijn praktijk tref ik vrouwen, die niet graag vrijen of die van intimiteit houden, of die juist excessief seksueel actief zijn met als ondergrond een trauma als incest of verkrachting. Uiteraard tref ik ook vrouwen, die tevreden zijn met hun seksleven, maar die zijn wel in de minderheid.
Seksualiteit is voor mij een manier om liefde en verbinding tussen partners te bekrachtigen. Vaak spreken we dan ook over de relatie, het gezin en hoe het één en ander systemisch in elkaar zit. Waarom loopt je relatie en daarmee ook je seksualiteit niet zoals jij zou willen? En hoe kun je in veiligheid en met respect elkaar weer vinden, waardoor het mooie van intimiteit weer beleefd kan worden? Het is geen gemakkelijk stuk om over te praten en om in beweging te krijgen, omdat het gaat over wie jij ten diepste bent en hoe jij je wilt verbinden met je geliefde.
Klachten: geen zin om te vrijen, aversie van partner, uitputting door toename van seksualiteit en masturbatie, vaginisme, infertiliteit, premenstruele emoties, ongevoeligheid.
Bij Homeopathie Leidsche Rijn kun je terecht voor klachten en problemen rondom: menstruatie, overgang, seksualiteit, relatie, liefde, fertiliteit, eet/gewichtsproblemen, zwangerschap, kraamperiode en burn-out. Wie jij bent in combinatie met je klachten bepaalt welk homeopathisch middel bij je past. In mijn praktijk begeleid ik vrouwen en kinderen een stuk op hun levenspad voor kortere of langere tijd.
Ieder kind heeft wel eens wat. Het kan last hebben van eczeem, steeds terugkerende oorontstekingen, vermoeidheid of gedragsproblemen. Als ouder zit je soms met je handen in het haar. Lees meer
Wil je meer weten over homeopathie? In de kijk- en leeshoek vind je interessante filmpjes, artikelen, boekentips, wetenschappelijk onderzoek over homeopathie en links. Lees meer
De praktijk van Erica Broekhoven is in Leidsche Rijn/De Meern. Per openbaar vervoer of auto is de praktijk gemakkelijk bereikbaar. De ruimte is op de begane grond, toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelen. Lees meer